viernes, 27 de febrero de 2009

UNA IMATGE NO VAL MÉS QUE MIL PARAULES

La nostra cultura superficial, ens proporciona un cofoísme tan esperpèntic, que fins i tot sembla que ens n'hauriem de donar vergonya. Mac Luhan i la seva coneguda frase " el mitjà és el missatge", ja ens anava donant pistes del desori estètico-cultural que s'anava coent poc a poc, i ara que ja està cuit, ens trobem amb uns paràmetres establerts que ens semblen ben normals, perquè una majoria de persones han acceptat el camí més fàcil,el més planer, davant de la indiferència general.Els mijans de comunicació hi han fet la resta...

No és veritat aquesta afirmació de que " una imatge val més que mil paraules", els premis de fotopress internacional estan molt bé i són impactants, els fotoblogs d'alguns aficionats a la fotografia, de vegades resulten interessants, pero mai podran competir amb una acurada descripció literària, on hi tingui cabuda la història, les circumstàncies del moment en que es va obtenir la imatge, i sobretot les impressions de la persona que veia la imatge. Aquest missatge personal, intransferible i únic, ens colpirà molt més enllà que la possible imatge, que en ser tan concreta no deixa lloc a la imaginació, en canvi el text ens suggereix, ens il·lustra i ens apropa des de diferents punts de vista al concepte que es vol descriure, deixant que el lector hi posi la imatge que més li agradi des del seu bagatge cultural, que és de suposar que té.
Hi ha un altre factor distorsionador , però, que cal cuidar amb extrema cura: hi ha paraules gastades per l'ús i abús que s'en fa, les quals ja no tenen cap sentit precís perquè serveixen per a massa conceptes alhora. Busqueu un diccionari de sinònims i trieu paraules que al menys s'adiguin exactament amb allò que volem dir. Potser no en caldran tantes com mil , per fer aquest retrat virtual, aquesta crida a la imaginació de cadascú.
Val la pena fer l'esforç, i a més els que us llegeixin, si han tingut una educació que els ho permeti, disfrutaran del regal que els heu fet.
Fa poc he visitat un fotoblog on era molt més impactant, segons l'opinió de molts dels visitants, el text que acompanyava les fotos, que les mateixes imatges. Tot un testimoni fefaent que palesa clarament que si el text és ben confegit, ens apropa més a la realitat que volem descriure que qualsevol imatge.
Es clar que la persona que fa la descripció ha de ser especialment sensible, una mica poeta, i reflectir allò que ha vist, tot dominant el llenguatge en el que vol expressar-se. Ell és la càmera, ell és l'artista, tot un repte!