jueves, 23 de junio de 2011

NIT DE SANT JOAN, SOLSTICI D'ESTIU.

A partir d'ara el dia s'anirà escurçant i la nit allargant, cada any passa el mateix, hi estem tan acostumats a aquests canvis estacionals i gairebé j no ens sorprenen. El costum de la coca i el cava no faltarà aquesta nit ni tampoc algun accidwnt per causa d'aquest últim.
Les fogueres i els petards estan més regulats i esperem que ningu prengui mal.
La temperatura de dia ja s'enfila de valent i comença a venir de gust beure begudes fresques i banyar-se.
L'any passat vaig passar part de la nit a casa d'uns amics, però aquest any no han dit res. No és una festa que m'entusiasmi gaire, però en bona companyia sempre es gust d'estar. Probablement faran alguna coseta de mal gust a la tele, i tancaré aviat, em costa molt soportar el mal gust i la grolleria.
Destjo a tothom una bona revetlla i felicito a Joans i Joanes, així els que llegeixin aixó estaran contents i feliços, encara que els coses de l'economia no van prou bé.... però val més estar alegres que emmurriats i malcarats oi? doncs vinga la festa i l'alegria : " interin gaudeamus"!

sábado, 18 de junio de 2011

A L'ESTIU LES DANCES TRADICIONALS TORNEN A TONA

Dimarts 21, dia de Sant Lluís, comença l'estiu astronòmic, i poc a poc ja es va notant una caloreta ben agradable, sobretot en llocs amb certa altitud, com ara la Plana de Vic, ja que si bé de dia fa calor, les nits són fresques i sense xafogor.
La setmana passada hi va haver una festa molt tradicional a Tona, el seixanta novè Aplec de la rosa a Lourdes i al Castell. Hi va haver uns balls a càrrec de l'Esbart de Tona, amb balladors de totes les edats des dels 2 anys fins els seixanta... és una festa preciosa!
El ball de les roses , explica una bonica història en que les noies porten una rosa a laMare de Déu, a l'eglèsia del castell. Els seus amics les troben i els volen prendre les roses , però les noies s'hi neguen i assenyalen a muntanya, volguent dir que són per laMare de Déu. Aquest ball i una dotzena o més, es vàren anar desgranant a la Plaça Major del poble.
Vaig passar una estona ben agradable veient també es rams de flors collides al camp o al jardí, i composicions florals amb tot tipus de flors presentades al concurs.
L'esbart també compta amb una petita orquestina de sis o set músics que acompanyen els balls.És bonic veure amb quina afició i amb quin gust pares i nens, avis i néts aguanten a ple sol sense perdre's cap detall de les ballarugues, molt ben coordinades i ñolt vistoses amb diferents atuells com ara bastons, o rams de flors que deixen i prenen amb gran precisió. Molts dels balls inclouen la figura de les balladores aixecades enlaire pels balladors.... tot preciós, autèntic i un goig constatar que encara hi ha aquella alegria tan sana de"" saltar i ballar" trenar i destrenar, anar i venir, en rotllana o en files: aquest és el nostre estimat país.